20/11/10

BOLT

Ο Bolt  είναι ένα χαριτωμένο κουτάβι σαν όλα τα άλλα σε ένα pet shop, μέχρι που τον επιλέγει η μικρή Penny. Και αυτό είναι, καλώς ή κακώς, το μόνο που μπορώ να αποκαλύψω για την υπόθεση της ταινίας.
To «Bolt» είναι μια ταινία στην οποία τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Τι είναι ψέμα και τι πραγματικότητα στη ζωή του Bolt; O μικρός ήρωας πρέπει να μάθει να ξεχωρίζει τι είναι αληθινό στην καθημερινότητά του. Μόνο που αυτό δε γίνεται όταν πρέπει, με αποτέλεσμα ο Bolt να βρεθεί σε μια απίστευτη περιπέτεια, γεμάτη από δυσκολίες μεγαλύτερες από αυτές που είχε με επιτυχία ξεπεράσει στο παρελθόν βοηθώντας την Penny.
Μέσα από αυτή την οικογενειακή περιπετειώδη κωμωδία κινουμένων σχεδίων η Disney δείχνει το ανανεωμένο της πρόσωπο, του 21ου αιώνα, όχι  μόνο με την επιλογή χρήσης του τρισδιάστατου σχεδίου αντί του κλασικού δισδιάστατου, το οποίο είχαν συνηθίσει οι προηγούμενες γενιές, αλλά και με τα θέματα που προωθεί. Οι περισσότερες ταινίες της «νέας» Disney δε στέκονται πλέον μόνο στον έρωτα, στην αγάπη και τη φιλία, αλλά επικεντρώνονται στη φιλία, την οικογένεια, την περιπέτεια, την αλλαγή, τη συνήθεια, τη μοναξιά, τους κινδύνους που κρύβει ο κόσμος, πάντα με ένα μοντέρνο φόντο που προσθέτει περισσότερο χιούμορ και κάνει την ταινία πιο προσιτή σε όλους, ξεφεύγοντας από την παραμυθένια ατμόσφαιρα.
Στον Bolt συγκεκριμένα μπορεί κανείς να δει το «σκληρό» κόσμο της Νέας Υόρκης, το «ρατσισμό» που υπάρχει ανάμεσα σε γάτες και σκύλους αλλά και την ψυχρότητα της τηλεόρασης, το ενδιαφέρον για χρήματα, κέρδος και «μπίζνες» και άλλα επίκαιρα θέματα με έναν έμμεσο τρόπο που προκαλεί άφθονο γέλιο στο θεατή.
Οι ατάκες και τα αστεία σκηνικά μένουν στη μνήμη του θεατή και ίσως από πολλούς να μην ξεχαστούν εύκολα. Δεν είναι όμως μόνο το ιδιαίτερα προσεγμένο σενάριο που κάνει την ταινία αυτή τόσο ευχάριστη και ξεχωριστή, αλλά και η άψογη τεχνική καθώς και το εξαίρετο cast, που έδωσε φωνή στους χαρακτήρες και τους ζωντάνεψε με επιτυχία. Δυστυχώς, δεν έχω δει τον Bolt στα Ελληνικά, γι’ αυτό θα συνιστούσα να δείτε την ταινία είτε μόνο στα αγγλικά ή και στις δύο γλώσσες (είμαι σίγουρη πως θα θέλετε να το ξαναδείτε κάποια στιγμή).
Τα γραφικά είναι πραγματικά φτιαγμένα με τόση λεπτομέρεια, που στο πρώτο κομμάτι της ταινίας ο θεατής δεν μπορεί παρά να κοιτάεζι με θαυμασμό τα άριστα εφέ και το επιδέξιο δέσιμο των σκηνών. Για όσους φοβούνται ότι το 3D θα αφαιρέσει τη «μαγεία» του κινουμένου σχεδίου, θα σας συμβούλευα να δείτε την ταινία, καθώς ο ρεαλισμός του 3D κρατιέται στα όριά του, αφήνοντας ανέγγιχτη την αθωότητα αυτού που αποκαλούμε «παιδικό», χωρίς όμως να το κάνει αποκλειστικά παιδικό.
O Bolt προτάθηκε για Όσκαρ αλλά και για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερου Κινουμένου Σχεδίου. Είναι πραγματικά μια ξεχωριστή ταινία, που έχει τη δυνατότητα να μας αγγίξει σε διάφορα επίπεδα κάνοντάς μας να γελάσουμε, να συγκινηθούμε αλλά και να αγωνιούμε για την τύχη του αξιαγάπητου Bolt και των φίλων του. Είναι μια ταινία που όποτε τη θυμάστε ελπίζω κι εσείς, όπως κι εγώ, να σχηματίζετε ένα χαμόγελο στο πρόσωπό σας. 


PERISSOTERA ARTHRA STO WWW.FLOWMAGAZINE.GR